Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε για δεύτερη μέρα ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στις ομιλίες των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,30% στις 433 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,11% στις 7.479 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 13.271 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,08% στις 6.381 μονάδες.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι ήθελαν αύξηση των επιτοκίων κατά το ήμισυ των 50 μονάδων βάσης που τελικά αποφασίστηκε. Υπήρξε ωστόσο ομοφωνία για το νέο εργαλείο, που έχει στόχο να αποτρέψει υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης των 19 χωρών, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Παράλληλα, ανάπτυξη ύψους 0,1% σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το β' τρίμηνο του έτους.

Η επέκταση προήλθε από τις κρατικές δαπάνες, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να συμβάλλουν επίσης. Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι προς την ανάπτυξη γίνονται ισχυρότεροι, με τη Ρωσία να περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου και να εκτοξεύει τις τιμές απειλώντας νοικοκυριά και εταιρείες.

Η Bundesbank δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα μείνει λίγο-πολύ στάσιμη, ενώ ο κίνδυνος συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει αυξηθεί «σημαντικά». Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, μπορεί να φτάσει περίπου το 10% προς το τέλος του έτους

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI σημειώνει πτώση 0,1% στα 94,75 δολ, ενώ η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,4% στα 1,767 δολ.
Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί οριακά σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9961 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v