Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές περιμένοντας τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου στις ΗΠΑ, καθώς θα είναι τα τελευταία που θα δει η Fed πριν από τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να κάνει την τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Θετικά οι ευρωαγορές περιμένοντας τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν σήμερα Τρίτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προετοιμάζονται για την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία του Αυγούστου να ανακοινώνονται αργότερα σήμερα.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη 0,2%, όπως και το Μιλάνο.

Η έκθεση είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει την τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «σθεναρά αφοσιωμένος» στη μείωση του πληθωρισμού.

Στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας -ένα βήμα πριν το δελτίο-, μαζί με μέτρα για τη διοχέτευση των κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Κομισιόν, θα προτείνει το πακέτο αυτή την εβδομάδα αλλά θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από τα κράτη-μέλη. Βαθιές διαιρέσεις εμφανίστηκαν σε μια συνάντηση υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα και οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί 0,8%, στα 189 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη Γερμανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, σε ετήσια βάση επιβεβαιώθηκε στο 8,8%. Η εναρμονισμένη μηνιαία μεταβολή διαμορφώθηκε στο 0,4%. Αν και δεν υπήρξαν αλλαγές στα αρχικά στοιχεία τον περασμένο μήνα, οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί ξανά τον Σεπτέμβριο, αφού οι κρατικές επιδοτήσεις έληξαν στις 31 Αυγούστου. 

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από το 1974, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι το 3,6% των ενηλίκων ήταν άνεργοι και αναζητούσαν δουλειά τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το ρυθμό του 3,8% των προηγούμενων τριών μηνών. Οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία αλλαγή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3%, στο 1,014 δολάριο, ενώ έναντι της στερλίνας κινείται οριακά αρνητικά, στο £1,172.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v