Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, η οποία ξεκινά σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων επενδυτών. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο κερδίζει 0,2%, το Παρίσι υποχωρεί 0,5%.

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από γενικά υψηλότερες συναλλαγές νωρίτερα το πρωί και τη Δευτέρα. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο κερδίζει 0,2%, το Παρίσι υποχωρεί 0,5%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 0,3%.

Η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική, η οποία ξεκινά σήμερα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων επενδυτών. Οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ιστορικό ρεκόρ χτύπησε ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής στη Γερμανία. Οι τιμές παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα έκαναν άλμα 45,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε ενισχυθεί κατά 37,2% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε ανοδικά κατά 7,9% τον Αύγουστο.

Στην πολιτική ειδησεογραφία, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του δεξιού συνασπισμού που αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία, θέλει κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις ενόψει του χειμώνα.

«Το πρόβλημά μου είναι πώς θα διασφαλίσω ότι οι ιταλικές βιομηχανίες θα επιβιώσουν τους επόμενους μήνες με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας», είπε ο Σαλβίνι σε συνέντευξή του στο εκθεσιακό κέντρο του Μιλάνου τη Δευτέρα, επικαλούμενος εταιρείες που έχουν αρχίσει να απολύουν εργαζομένους λόγω των αυξήσεων των τιμών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v