Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Λονδίνο και πληθωρισμό

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,4%, το Λονδίνο 1,7%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 1,5%, το Μιλάνο 1,2%. Την τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή που θα δημοσιευθεί αύριο αναμένουν οι επενδυτές.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε Λονδίνο και πληθωρισμό

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, μία μέρα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ομόλογα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές της και την άνοδο της βρετανικής λίρας.

Οι επενδυτές παίρνουν θέση και για την ανακοίνωση της τελευταίας μέτρησης πληθωρισμού ευρωζώνης που θα γίνει αύριο Παρασκευή από τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ότι τον Αύγουστο είχε φτάσει στο 9,1%. Εάν συνεχιστεί η κίνηση όπως και αναμένεται, οι traders περιμένουν πιο επιθετική αύξηση επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συγκρατηθούν οι τιμές καταναλωτή.

«Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συναντήσεις», δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρτν. «Αν δεν εκτελούσαμε (την εντολή μας), θα έβλαπτε πολύ περισσότερο την οικονομία».

Την ίδια ώρα, η στερλίνα έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, ενώ και σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση 1% χαμηλότερα, στο $1,077 (χαμηλότερα και το ευρώ).

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν ακόμη μία ασταθή μέρα χθες Τετάρτη, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται απότομα χαμηλότερα καθώς οι παγκόσμιες αγορές ξεπούλησαν λόγω οικονομικών ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η αναταραχή στην αγορά συνέχισε να πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, ωθώντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων την επόμενη εβδομάδα και να αρχίσει προσωρινά να αγοράζει ομόλογα, προκειμένου να ηρεμήσειτο χάος της αγοράς που τροφοδοτήθηκε από τον λεγόμενο «μίνι- προϋπολογισμό». Αυτή η κίνηση ηρέμησε χθες τις αγορές στις ΗΠΑ και, με τη σειρά της, και τους δείκτες στην Ασία-Ειρηνικό. 

Aπό την πλευρά της, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι η νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησής της είναι το «σωστό σχέδιο». «Δεν είναι απαραίτητα εύκολο, αλλά πρέπει να το κάνουμε», είπε στο BBC Radio. Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ήταν «αμφιλεγόμενες και δύσκολες», αλλά ότι λήφθηκαν «για να αναπτυχθεί η οικονομία» και να παράσχουν υποστήριξη στους Βρετανούς ενόψει ενός «πολύ δύσκολου χειμώνα».

Τόνισε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεργάζονται πολύ στενά και ότι οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπονοώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αστάθεια της αγοράς.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 0,8%, στα 81 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $88.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v