Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πέρασε κάτω από τα 80 δολ. Το αργό WTI. Υποχωρεί το ευρώ.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές μετά από δύο σερί πτώσεις.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,16% στις 433 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,53% στις 7.385 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,16% στις 14.431 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,04% στις 6.644 μονάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμη και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», δήλωσε νωρίτερα η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ξεχωρίζοντας τα επιτόκια ως βασικό μέσο της τράπεζας έναντι της μείωσης του ισολογισμού.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια - και η απόσυρση της διευκόλυνσης μπορεί να μην είναι αρκετή», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters.

«Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», είπε. «Αλλά πρέπει επίσης να ομαλοποιήσουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την πολιτική επιτοκίων μας».

Στο μεταξύ, μηνιαία αύξηση κατά 0,6% έκανε ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο. Η κίνηση ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,1%, σημειώνοντας κάπως καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο. Σε σύγκριση με το επίπεδο που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεκινήσει η πανδημία Covid-19, υποχώρησε κατά 0,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 3,4% στα 78,86 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.756 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0351 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v