Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσε 24% η ζήτηση αερίου από την Ευρώπη

Καρπούς αποδίδει η προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Βοήθεια και από το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο. Πώς κινούνται οι χώρες με μεγάλη κατανάλωση.

Επεσε 24% η ζήτηση αερίου από την Ευρώπη

Κατά 24% μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου οι χώρες της ΕΕ τον Νοέμβριο, παρόλο που οι θερμοκρασίες έπεσαν, σε μία ακόμη ένδειξη ότι το μπλοκ καταφέρνει να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα προσωρινά στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS έδειξαν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 24% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας τον περασμένο μήνα, μετά από παρόμοια πτώση τον Οκτώβριο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές ή κάνοντας αλλαγές για τον περιορισμό της ζήτησης. Τις βοήθησε το ασυνήθιστα ζεστό φθινόπωρο, αν και τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι θερμοκρασίες έπεσαν πιο κοντά στα κανονικά επίπεδα.

Στη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αερίου της ΕΕ, η ζήτηση μειώθηκε κατά 23 και 21% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ICIS. Στη Γαλλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και στην Ολλανδία λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο.

Η πτώση της ζήτησης ήρθε καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν κατά 95% γεμάτες στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον οργανισμό Gas Infrastructure Europe, κοντά σε υψηλό όλων των εποχών. Βοήθησαν επίσης οι εισροές-ρεκόρ LNG στην περιοχή.

Ωστόσο, ο ψυχρότερος καιρός τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξήσει τη ζήτηση και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλέον γεμάτες κατά 93%.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στα €150 ανά μεγαβατώρα, σημείο που είναι το πιο υψηλό του τελευταίου μήνα. Είναι ωστόσο μόλις η μισή από τα €300/MWh που έφτασε για λίγο τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v