Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Υψηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο, μετά τις πιέσεις της Παρασκευής και παρά τις ανησυχίες για υψηλότερες του αναμενόμενου αυξήσεις επιτοκίων.

Ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κόντρα στις ανησυχίες για τα επιτόκια που πλήγωσαν τη Wall Street την Παρασκευή, αλλά και τις πιέσεις στις ασιατικές αγορές.

Σταδιακά μάλιστα, η άνοδος διευρύνεται. Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 1,57% στις 15.447 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 1,62% στις 7.303 μονάδες, ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει κέρδη 1,8% στις 27.472 μονάδες και ο ισπανικός IBEX βρίσκεται στις 9,323 μονάδες ή 1,33% υψηλότερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 φτάνει τις 463 μονάδες, με άνοδο 1,18%.

Η εικόνα αυτή έρχεται μετά από μια δύσκολη Παρασκευή, οπότε οι μετοχές στη Wall Street έχασαν πάνω από 1% ολοκληρώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Δεκέμβριο.

Η ανησυχία των επενδυτών για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έρχεται στον απόηχο μιας απροσδόκητης επιτάχυνσης τον Ιανουάριο του δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ενός δείκτη που παρακολουθεί στενά η Fed. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της PCE την Παρασκευή προκάλεσε μια ταχεία ανατιμολόγηση των προβλέψεων για τα επιτόκια, με τους traders να τιμολογούν τώρα ότι αυτά στις ΗΠΑ θα φτάσουν στο 5,4% φέτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν μόλις πριν από έναν μήνα ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα ολοκληρωθεί κάτω από το 5%.

"Η Fed εξαρτάται από τα δεδομένα και οι αγορές εξαρτώνται πολύ από τη Fed", δήλωσε ο Mehvish Ayub, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός για την State Street Global Advisors, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Η Fed εξακολουθεί να είναι πολύ επικεντρωμένη στον πληθωρισμό σε βάρος της ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να δούμε μια πορεία που θα οδηγήσει τα επιτόκια στο 5,5% ή το 6%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v