Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές εν αναμονή πρακτικών Fed

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,7%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1,7%. Στο επίκεντρο η ατζέντα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ όπως θα φανεί από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές εν αναμονή πρακτικών Fed

Xαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και περιμένουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,7%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1,7%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, καθώς η Wall Street προετοιμάζεται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

Στη Γηραιά Ηπειρο οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, ωθούμενη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να περιοριστεί πιο δύσκολα από ό,τι αναμενόταν. 

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο «ήπιες» (dovish) στον κόσμο κατά τη διάρκεια του οκταετούς πειράματός της με το αρνητικό κόστος δανεισμού, αναμένεται τώρα να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια φέτος.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 9,2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,5%, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, επαναγορά μετοχών έως και €1,5 δισ. αποκάλυψε η Stellantis, ακολουθώντας την Mercedes-Benz και την BMW που επέστρεψαν μετρητά στους μετόχους μετά από ισχυρά αποτελέσματα λόγω των υψηλών τιμών των οχημάτων και της περιορισμένης ζήτησης.

Στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές κινήθηκαν καθοδικά μετά τις απότομες απώλειες της Wall Street και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v