Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο ανάπτυξη και εταιρικά αποτελέσματα. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη για τον Stoxx 600 μετά τα στοιχεία ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, απέφυγε την ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης, αν και τα νέα είναι άσχημα στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τις τιμές καταναλωτή να επιταχύνονται αυτό τον μήνα στη Γαλλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ευρωζώνη κατέγραψε οριακή ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 και με ρυθμό χαμηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, μετά τη στασιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία την Παρασκευή.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η κίνηση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για ανάπτυξη 0,2%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, η ανάπτυξη ήταν 1,3% έναντι προσδοκιών για 1,4%.

Αντίστοιχα, η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 0,2%.

Παράλληλα, σε ανάπτυξη επέστρεψε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Η άνοδος ήταν υπερδιπλάσια από τη μέση πρόβλεψη για 0,2%.

Στο μεταξύ, μετά τα χθεσινά ισχυρά αποτελέσματα των Deutsche Bank και Barclays, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε σήμερα και η βρετανική Natwest καθώς τα κέρδη 2022 αυξήθηκαν 37% στο 1,03 δισ. στερλίνες. Παρά την ισχυρή κερδοφορία η μετοχή της Natwest υποχώρησε 2%.

Επιπλέον, η Mercedes-Benz μπορεί να ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για το 2022 ωστόσο διαμορφώθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,56% στις 466 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,50% στις 7.870 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,77% στις 15.922 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,10% στις 7.491μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 76,43 δολ. ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.999 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1042 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v