Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,7%, μετά τα στοιχεία ΑΕΠ ευρωζώνης. Απέφυγε την ύφεση, απειλή ο πληθωρισμός, που επιταχύνθηκε σε Γαλλία και Ισπανία. Στάσιμη η οικονομία στη Γερμανία, ανοδικά Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά από μια σειρά εταιρικών κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. 

Οριακή ανάπτυξη μόλις 0,1% κατέγραψε η ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, η οποία απέφυγε την ύφεση, είναι όμως αντιμέτωπη με την απειλή του πληθωρισμού, που επιταχύνθηκε σε Γαλλία και Ισπανία. Στάσιμη η οικονομία στη Γερμανία, ανοδικά Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία. Ετησίως το ΑΕΠ ευρωζώνης αυξήθηκε 1,3%. Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 1,3% όπως και το Μιλάνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον από το χαμηλό δύο εβδομάδων.

Παρά τη νευρικότητα για την αμερικανική τράπεζα First Republic - η οποία επιδιώκει μια στρατηγική ανάκαμψης μετά την πτώση της μετοχής της λόγω των ειδήσεων ότι έχασε περίπου το 40% των καταθέσεων της το πρώτο τρίμηνο - οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποδειχθεί πιο καθησυχαστικές.

Τόσο η Deutsche Bank όσο και η Barclays ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, με τον τραπεζικό τομέα να κλείνει 1,1% υψηλότερα. Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, James von Moltke, είπε στο CNBC ότι οι επενδυτές ανησυχούσαν για ευπάθειες λόγω της ευρύτερης αστάθειας, αλλά βρήκαν ένα «ισχυρό και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο» και μια «σταθερή βάση ισολογισμού και καταθέσεων».

Σήμερα Παρασκευή, τα αποτελέσματα της βρετανικής τράπεζας NatWest έδειξαν ετήσια αύξηση 37,2% στα έσοδα, στα £1,036 δισ., ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 3,27%.

Η Mercedes Benz ανέφερε πτώση των κερδών σε ετήσια βάση, αλλά και πάλι ξεπέρασε τις προβλέψεις. Η εταιρεία αύξησε τις προοπτικές πωλήσεών της για φορτηγά και είπε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα φτάσουν στο υψηλότερο σημείο του guidance.

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever και η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg ήταν μεταξύ των εταιρειών που επίσης ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών αυτή την εβδομάδα.

Οι αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά χθες με στήριξη από τα αισιόδοξα αποτελέσματα από τη Meta και την Alphabet, παρόλο που τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο, κάτω από το 2% που αναμενόταν σε έρευνα οικονομολόγων του Dow Jones.

Την ίδια ώρα, επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο τμήμα cloud της Amazon Web Services (AWS) αυτόν τον μήνα όπως ενημέρωσε η εταιρεία, αυξάνοντας τους φόβους των επενδυτών σχετικά με τον κύριο μοχλό των κερδών του τεχνολογικού γίγαντα καθώς οι πελάτες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ως απάντηση στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Στην Ασία-Ειρηνικό, οι αγορές ενισχύθηκαν αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Αναμενόταν στην πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου κυβερνήτη Kazuo Ueda.

Η οικονομία της Γαλλίας ανέκαμψε στις αρχές του 2023, διαψεύδοντας τους φόβους ότι οι απεργίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα περιόριζαν τη δραστηριότητα και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει την ύφεση. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% μετά τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v