Η νευρικότητα για τις τράπεζες ρίχνει τις ευρωαγορές

H Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,5%. O τραπεζικός δείκτης χάνει 1,1%.

Η νευρικότητα για τις τράπεζες ρίχνει τις ευρωαγορές

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Τετάρτη, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα. H Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,2% και το Μιλάνο 0,5%. O τραπεζικός δείκτης χάνει 1,1%.

Οι μετοχές της First Republic συνέχισαν να πέφτουν χθες καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον και η Wall Street προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σταθεροποίησης της προβληματικής τράπεζας.

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχασε περισσότερο από 93% φέτος, βούτηξε εκ νέου κατά 49,4%, μια ημέρα αφότου αποκάλυψε ότι οι πελάτες της είχαν αποσύρει καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της αναταραχής του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με πηγές, οι κορυφαίες επιλογές είναι ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ που κατέθεσαν πρόσφατα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic να τη σώσουν ή η Federal Deposit Insurance Corporation να αναλάβει τον έλεγχο του ιδρύματος και να προσφέρει κρατική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, όπως έκανε με την SVB.

Επιστρέφοντας στη Γηραιά Ηπειρο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boris Vujcic.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός», είπε στη σλοβενική εφημερίδα Delo σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό μέχρι να δούμε μια αλλαγή στην τάση».

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Απρίλιο ενώ και η πρόβλεψη του Μαΐου βελτιώθηκε κατά 3,6 μονάδες, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Ερευνών GfK σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καλύτερα από το αναμενόμενο πήγαν οι βασικές δραστηριότητες της Microsoft και της μητρικής της Google, Alphabet, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οδηγώντας όχι μόνο τις δικές τους μετοχές τους υψηλότερα αλλά και των αντιπάλων εταιρειών τεχνολογίας που αναμένονται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v