Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται για δεύτερη μέρα. Πιέσεις στον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ στη Βρετανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τον Μάρτιο, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε δείξει ότι θα ήταν αμετάβλητο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η γαλλική Societe Generale. Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα της Allianz μπορεί να διαμορφώθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, ωστόσο τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν 329% στο τρίμηνο.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,4% στις 465 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,31% στις 7.754 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,50% στις 15.913 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 7.414 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης πιθανώς θα αυξηθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι τα μέτρα κατά του πληθωρισμού που ρίχνουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αποδεικνύονται ιδιαίτερα βραδυφλεγή.

«Τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να αλλάξουμε την άποψή μας πως θα απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank και από τα μεγαλύτερα «γεράκια» του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. «Αυτό ισχύει και για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,2% στα 71,01 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,3% στα 2.015 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0865 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v