Οικονομία και αποτελέσματα στηρίζουν τις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι κατά 0,7%, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 0,7%.

Οικονομία και αποτελέσματα στηρίζουν τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την εβδομαδιαία πτώση μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση όσον αφορά τα κέρδη του πρώτου τριμήνου και τα οικονομικά δεδομένα.

Κατά 0,1% αυξήθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Βρετανία τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Η ONS ανέφερε ότι η οικονομία της Βρετανίας παρέμεινε κατά 0,5% μικρότερη από το μέγεθός της το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λίγο πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την Πέμπτη ότι η Βρετανία θα αναπτυχθεί κατά 0,25% το 2023 - μια αδύναμη ανάπτυξη που όμως αποφεύγει την ύφεση - έχοντας προηγουμένως προβλέψει συρρίκνωση 0,5%.

«Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο διοικητής της BoE Andrew Bailey στη Joumanna Bercetche του CNBC μετά την ανακοίνωση - αν και πρόσθεσε ότι η συνολική πρόβλεψη παραμένει αδύναμη.

Οι αγορές εξακολουθούν να επεξεργάζονται στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία την Τετάρτη διαμορφώθηκαν στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, λιγότερο από το αναμενόμενο. Την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού χονδρικής αυξήθηκαν επίσης λιγότερο από τις προσδοκίες. Αλλά ο επίμονος πληθωρισμός έχει αφήσει αβεβαιότητα σχετικά με το αν έφτασε η πολυαναμενόμενη παύση των αυξήσεων επιτοκίων.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v