Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX 30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Δεύτερη μέρα πτώσης για το πετρέλαιο. Ανακάμπτει ο χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το γερμανικό χρηματιστήριο να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 16.275 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.756 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 7.491 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 468 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το «ταβάνι χρέους» στις ΗΠΑ περιόρισε την άνοδο στις ευρωαγορές προς το τέλος των συνεδριάσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι θαρραλέα και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να μειώσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ύψους 2%», δήλωσε σήμερα Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%» δήλωσε η Λαγκάρντ στην ισπανική κρατική τηλεόραση TVE και μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τον έλεγχο των αποθεμάτων ρευστότητας των τραπεζών και ενδέχεται να κοινοποιήσει αυστηρότερες απαιτήσεις σε μεμονωμένους ομίλους αργότερα φέτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η ετήσια ανασκόπηση της ΕΚΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση των ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας υιοθέτησης υψηλότερου πήχη σε βασικές μετρήσεις, όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας, είπαν οι πηγές.

Στο μεταξύ, κατά 4,1% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα στη Γερμανία τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2021 (+5,2% τότε). Εναν μήνα πριν, τον Μάρτιο ήταν 6,7%.

Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Αυτή είναι η πρώτη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2022 (+2,3% τότε σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,9% στα 71,19 δολ. ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,2% στα 1.983 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0817 δολ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v