Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακύλα 8% για τις τράπεζες στο τουρκικό χρηματιστήριο

Απώλειες και σήμερα για τις τουρκικές μετοχές στον απόηχο των εκλογών. Yapi Kredi, Is Bank και Akbank βυθίζονται σχεδόν 10%. Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές. Πτώση 4% για τη μετοχή της Vodafone, μετά την είδηση για περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας.

Κατρακύλα 8% για τις τράπεζες στο τουρκικό χρηματιστήριο

Κατρακυλάει 8% ο τραπεζικός δείκτης στο τουρκικό χρηματιστήριο, με τη Yapi Kredi, τη Is Bank και την Akbank να βυθίζονται σχεδόν 10%. Ο μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος Koc Holding, η εκπτωτική αλυσίδα BIM και η Coca-Cola χάνουν από 5,5% έως 9,9%. Η μεταλλευτική εταιρεία Koza Madencilik, παραγωγός επαγγελματικών και στρατιωτικών οχημάτων Otokar και η χαλυβουργία Kardemir σημειώνουν άνοδο μεταξύ 1,58% και 3,53%.

Απώλειες 0,3% - πολύ μικρότερες από την πρωινή πτώση κατά 2% - καταγράφουν και σήμερα οι τουρκικές μετοχές στον απόηχο των εκλογών της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η βουτιά κατά 6,4% χθες στις προσυνεδριακές συναλλαγές οδήγησε σε πάγωμα συναλλαγών σε όλη την αγορά, με τις τράπεζες να χάνουν εκείνη την ώρα - λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας 9,5%. Το trading άρχισε ξανά στις 10:30 χθες, με τον δείκτη αναφοράς να μαζεύει την πτώση σε περίπου 2,5%.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ασκεί πιέσεις στην περιοχή. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,1%, το Λονδίνο και το Παρίσι σταθερό, η Μαδρίτη κινείται 0,1% ανοδικά, ενω το Μιλάνο κατά 0,2%.

Οι περιφερειακοί δείκτες έκλεισαν μεικτά τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ, τις ασαφείς τουρκικές εκλογές που πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο και μια υψηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην ΕΕ φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 5,8% φέτος και στο 2,8% το 2024, και δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους όρους δανεισμού. Ωστόσο, αναθεώρησε επίσης τις εκτιμήσεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υψηλότερα, προβλέποντας ανάπτυξη 1% φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση 0,8%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ και είχε μειωθεί κατά 0,1% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,8% στη ζώνη του ευρώ και +1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, φτάνοντας στο 3,9%, οριακά υψηλότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, όπως ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η νέα επικεφαλής της Vodafone, Margherita Della Valle, δήλωσε ότι θα κόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια για να απλοποιήσει τον όμιλο τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της χάνει 4%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v