Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ ο DAX, αισιοδοξία στις ευρωαγορές

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσε την Παρασκευή το γερμανικό χρηματιστήριο. Επεκτείνουν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές, ενδείξεις για συμφωνία στην αύξηση του χρέους των ΗΠΑ.

Σε επίπεδα ρεκόρ ο DAX, αισιοδοξία στις ευρωαγορές

Επεκτείνουν τα κέρδη τους οι γερμανικές μετοχές βάζοντας τον DAX σε τροχιά για κλείσιμο-ρεκόρ, καθώς ένα ευρύ ράλι σαρώνει τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο DAX κινείται 0,73% υψηλότερα στις 16.286 μονάδες, επίπεδο πυο αποτελεί νέο ρεκόρ. Ο δείκτης έκλεισε χθες Πέμπτη στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι ενδείξεις ότι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο ανέβασαν τις αγορές σε γενικές γραμμές και έδωσαν στους επενδυτές μια ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης.

Ο S&P 500 έφτασε σε υψηλό 9 μηνών την Πέμπτη και το πετρέλαιο οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα του από τα μέσα Απριλίου. Ο Nikkei 225 έκλεισε σε υψηλό 33 ετών. Η άνοδος 0,7% του δείκτη DAX τον έφερε κοντά στο πρώτο ρεκόρ του από τον Ιανουάριο του 2022.

Υψηλότερα κινούνται σήμερα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,7%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 1,2%. Η πτώση των τιμών της ενέργειας και το άνοιγμα της Κίνας έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές μετοχές δημοφιλές trading.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα, η οποία ξεκινά σήμερα Παρασκευή, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες συζητούν το διεθνές εμπόριο, την ασφάλεια και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας και οι κυρώσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για συζητήσεις μεταξύ του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Ασία, η ιαπωνική αγορά συνέχισε το νικηφόρο σερί της, με τις ιαπωνικές μετοχές να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 1990 και τις περισσότερες άλλες αγορές Ασίας-Ειρηνικού να σημειώνουν επίσης ανοδική πορεία. 

Στην ειδησεογραφία της ημέρας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τον έλεγχο των αποθεμάτων ρευστότητας των τραπεζών και ενδέχεται να κοινοποιήσει αυστηρότερες απαιτήσεις σε μεμονωμένους ομίλους αργότερα φέτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι θαρραλέα και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για να μειώσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ύψους 2%, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ στην ισπανική κρατική τηλεόραση TVE και μεταδίδει το Reuters.

Ηπιες μεταβολές για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σήμερα Παρασκευή -σε τροχιά ωστόσο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v