Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό υψηλό χτυπούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Το ράλι των διεθνών αγορών, που έφερε τον Nikkei στο πιο υψηλό από το 1989, ακολουθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,4%, το Παρίσι 0,9%. Στήριξη από οικονομία και εταιρικά αποτελέσματα.

Ιστορικό υψηλό χτυπούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν σε υψηλό ρεκόρ σήμερα Πέμπτη, ενισχυμένες από το ράλι των διεθνών μετοχών που έφερε επίσης τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei σε ιστορικό υψηλό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ανήλθε στις 495,77 μονάδες με άνοδο 1%, ξεπερνώντας τις 495,46 μονάδες που είχε φθάσει τον Ιανουάριο του 2022, καταγράφοντας κέρδη 4% φέτος, μετά από άνοδο 10% πέρυσι. Οι απροσδόκητα ισχυρές προβλέψεις για τα έσοδα του αμερικανικού γίγαντα τσιπ Nvidia ανέβασαν το κλίμα σε όλο τον κόσμο. 

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,4%, το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 1,1%.

Tα σημάδια μιας ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας ενισχύουν επίσης το επενδυτικό κλίμα. Ταυτόχρονα, τα στοιχήματα ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, δίνουν επίσης ώθηση στις μετοχές και ήδη έστειλαν τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500 σε ρεκόρ.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, υπάρχει μια αχτίδα αισιοοδοξίας, καθώς η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ ήταν πιο μέτρια τον Φεβρουάριο. Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών έσπασε ένα εξάμηνο σερί συρρίκνωσης, αντισταθμίζοντας την επιδείνωση στη μεταποίηση, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 48,9 αυτό το μήνα από το 47,9 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 48,5, αλλά σηματοδοτώντας τον ένατο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, άλμα έκαναν τα αποτελέσματα της Nvidia το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών σε επίπεδο κερδών και πωλήσεων.

Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 12,29 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου ή 4,93 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 769% σε σχέση με τα 1,41 δισ. δολάρια ή 57 σεντς ανά μετοχή πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα της Nvidia αυξήθηκαν κατά 265% σε σχέση με πέρυσι, βασιζόμενα στις ισχυρές πωλήσεις των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για διακομιστές, ιδιαίτερα των τσιπ "Hopper" της εταιρείας, όπως το H100, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία.

Πιο μικρή αύξηση των πωλήσεων φέτος προβλέπει η Nestle, καθώς η εταιρεία κατασκευής της Nespresso χαλαρώνει τις αυξήσεις των τιμών, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερο. Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 4% το 2024 σε οργανική βάση, μετά από αύξηση 7,2% πέρυσι, δήλωσε η Nestle. Η εταιρεία αναμένει επίσης αύξηση 6% έως 10% στα κέρδη ανά μετοχή.

Ιστορικό ρεκόρ για τον Nikkei

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με κινητήρια δύναμη τις τραπεζικές, ηλεκτρονικές και καταναλωτικές μετοχές, καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τα φιλικά προς τους επενδυτές μέτρα τροφοδοτούν ένα καταιγιστικό ράλι στις ιαπωνικές μετοχές φέτος.

Ο Nikkei 225 σημείωσε άλμα πάνω από 2% αγγίζοντας τις 39.060 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 38.915,87 μονάδων που είχε επιτευχθεί το 1989.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται ελαφρώς, διατηρώντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης που ήρθαν εν μέσω ενδείξεων για περιορισμένη προσφορά. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 30 σεντς, στα 78 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια άνοδο βρίσκεται στα $83.

Στην αγορά ομολόγων, πέφτουν οι προσδοκίες για το πού θα φτάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ φέτος, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο δέχεται πιέσεις.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v