Σε νέα υψηλά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. «Άλμα» 1,9% για το χρηματιστήριο στο Λονδίνο μετά την BoE. Σε ρεκόρ και ο DAX 30. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την πρόβλεψη τις Fed για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2024.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,9% στις 509 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε «άλμα» 1,88% στις 7.882 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 18.179 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 8.179 μονάδες.

Στο μεταξύ, χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Bank of England, η οποία διατήρησε τα επιτόκια της στο υφιστάμενο επίπεδο του 5,25%. Στη δήλωσή του για την απόφαση, ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, επισήμανε ότι “έχουν προκύψει περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά πρόσθεσε πως απαιτείται μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο”.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων .

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η SNB μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, κάνοντας την εξαίρεση μεταξύ των δυτικών κεντρικών τραπεζών. Άλλες, όπως η ΕΚΤ, εξακολουθούν να είναι ανήσυχες για τον πληθωρισμό και διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά στις πρόσφατες αποφάσεις τους.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βρέθηκε μια ανάσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με έρευνα η οποία έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διέψευσαν την πρόσφατη τάση και υποχώρησαν αυτόν τον μήνα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 49,9 αυτό το μήνα από το 49,2 του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για 49,7, αλλά σηματοδοτώντας τον δέκατο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 0,6% στα 80,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,8% στα 2.177 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0862 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v