Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να επιστρέφει πάνω από τις 8.000 μονάδες. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον πληθωρισμό και στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, εάν πληρούνται οι όροι της για την αύξηση των τιμών”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος, επαναλαμβάνοντας τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της τράπεζας.

«Tον Ιούνιο θα έχει έρθει η ώρα για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια», δήλωσε ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν.

«Εφόσον έχουμε αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει στον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο, θα έχει έρθει η στιγμή τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε τη χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής και να μειώσουμε τα επιτόκια» σημείωσε.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,24% στις 499 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,37% στις 7.877 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 17.837 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 8.023 μονάδες.

Στο μεταξύ, η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε μηνιαία αύξηση 1,8% τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat.

Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 0,4% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ.

Σε μηνιαία βάση, οι οικοδομικές κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3,5% στην ευρωζώνη και 3,4% στην ΕΕ. Οι κατασκευές τεχνικών έργων αυξήθηκαν κατά 4,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ. Σε ετήσια βάση, οι οικοδομικές κατασκευές μειώθηκαν κατά 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 0,8% στα 86,58 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 0,7% στα 82,13 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,4% στα 2.398 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0660 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v