Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ σε αρνητικό έδαφος γύρισε ο βρετανικό δείκτης FTSE 100. Στο επίκεντρ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Μάζεψε η άνοδος στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Δύσης αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ακόμα και σήμερα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,13% στις 505 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,38% στις 7.965 μονάδες ενώ νωρίτερα είχε περάσει πάνω ακόμα και από τις 8.000 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 18.026 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 8.045 μονάδες.

«O πληθωρισμός στην ευρωζώνη οδεύει προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη χρονιά, μετά από μια πορεία με «αναταράξεις» κοντά στα τρέχοντα επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Ακόμα και αν το βραχυπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό έχει αναταράξεις, η προβλεπόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο το 2025 θα επιβεβαιωθεί», υπογράμμισε ο Λέιν σε ομιλία που έδωσε σε πανεπιστήμιο στο Δουβλίνο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ ανέκτησε κάποιο έδαφος τον Φεβρουάριο, αν και σε πολύ μικρό βαθμό για να συμβάλει πιθανότατα στην οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε μειωθεί κατά 3%, ανακοίνωσε η Eurostat.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 1,2% στα 89,34 δολ. ανά βαρέλι και του αργού WTI κατά 1,3% στα 84,56 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,3% στα 2.366 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει οριακές μεταβολές σε σχέση με το δολάριο στο 1,0642 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v