Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Άνοδος για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Πάνω από τα 2.400 δολ. ο χρυσός. Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές καθώς μπορεί οι επενδυτές να βλέπουν θετικά την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από την περυσινή ύφεση ωστόσο προβληματίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που προκαλούν άνοδο στις τιμές πετρελαίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,14% στις 505 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,91% στις 7.995 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 17.930 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 8.010 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα οι φόβοι για ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ προκαλούν ισχυρή άνοδο τόσο στην τιμή του πετρελαίου όσο και στην τιμή του χρυσού. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1,3% στα 90,93 δολ. ανά βαρέλι και του αργού WTI κατά 1,5 % στα 86,33 δολάρια. Η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 1,5% στα 2.408 δολ./oz.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, κατά 0,1% αυξήθηκε σε μηνιαία βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο, σε συμφωνία με τις προσδοκίες των αναλυτών.

"Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα το πρωί από την ONS δείχνουν ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο. Αυτό σηματοδοτεί μια περαιτέρω απομάκρυνση από τη μικρή οικονομική συρρίκνωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023", τόνισε ο Jeremy Batstone-Carr, Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της Raymond James Investment Services.

Παράλληλα, στο 2,3% υποχώρησε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Σε εναρμονισμένη βάση, για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,6%.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,8% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0648 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v