Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές από την επίθεση στο Ιράν

Αλμα για πετρέλαιο και χρυσό, στο άκουσμα της είδησης. Μαζεύτηκαν οι αντιδράσεις στη συνέχεια. Ποια είναι η εικόνα στο μέτωπο των ισοτιμιών. Πτώση 0,6% στη Φρανκφούρτη.

Απώλειες στις ευρωαγορές από την επίθεση στο Ιράν

Αρνητικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και πιο συγκρατημένα από ό,τι το πρωί, καθώς οι διεθνείς αγορές υποχωρούν μετά τις νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες έστειλαν τις μετοχές χαμηλότερα, ενώ το πετρέλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν καταφύγιο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων και του δολαρίου, υψηλότερα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη 0,5% και το Μιλάνο 0,2%. Στο -0,5% περιορίζεται η πτώση των futures της Wall -νωρίτερα έδειχναν απώλειες πάνω από 1%. Aπώλειες καταγράφει το Bitcoin, το οποίο υποχωρεί 5,5%, στις 64.565 δολάρια, σύμφωνα με το CoinDesk - νωρίτερα είχε πέσει κάτω από τις $60.000. 

Τα κέρδη για τα κρατικά ομόλογα έστειλαν την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έως και 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα. Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, σημείωσε άνοδο έως και 0,6%, ενώ άλλα καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο, το γεν και ο χρυσός, επίσης ενισχύθηκαν.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αυξάνοντας τους φόβους για διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι αγορές περιόρισαν μέρος των κινήσεων ρίσκου αφού το Ιράν υποβάθμισε το περιστατικό.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4%, με το αργό τύπου Brent να κάνει ράλι πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, πριν υποχωρήσει ξανά κάτω από αυτό το επίπεδο. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τις μετοχές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ να διολισθαίνουν.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v