Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιταλικοί φόβοι πλήγμα για το ευρώ

Σε χαμηλό έξι εβδομάδων πέρασε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις δηλώσεις ανώτατου στελέχους της Λέγκας ότι «η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της αν είχε δικό της νόμισμα». Κέρδη για τον δείκτη δολαρίου.

Οι ιταλικοί φόβοι πλήγμα για το ευρώ

Απώλειες σημειώνει για πέμπτη μέρα το ευρώ, με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις της Ιταλίας. Το κλίμα υποχωρεί και από τη ρητορική κορυφαίων αξιωματούχων, την ώρα που ενισχύεται και το ιταλικό κόστος δανεισμού.

Αιτία η  δήλωση ανώτατου στελέχους της Λέγκας ότι «η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα της αν είχε δικό της νόμισμα». Κατά τον Κλαούντιο Μπόργκι, η Ιταλία θα είχε ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εκτός ευρωζώνης.

Παράλληλα, και ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Λουίτζι Ντι Μάιο εμφανίστηκε αμετακίνητος. Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους ελλείμματος του προϋπολογισμού παρά την πίεση από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, την Τρίτη.

«Δεν κάνουμε πίσω από τον στόχο του 2,4%, αυτό πρέπει να γίνει σαφές… Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε άλλα σχόλια του, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι οι  ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιθυμούν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Με πτώση 0,35% το ευρώ φτάνει σε χαμηλό έξι εβδομάδων και αλλάζει χέρια στο $1,1515.

Την ίδια ώρα ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, σημειώνει κέρδη 0,4% και φτάνει στα 95,72.

Το δολάριο υποχωρεί σε σχέση με το γεν (-0,22%) στα 113,69 γεν ανά δολάριο.

Αρνητική κίνηση σημειώνει και η στερλίνα (-0,58%) που περνάει κάτω από το $1,30, στο $1,2965. Αιτία η αβεβαιότητα από το Brexit και η δύναμη του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v