Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η στερλίνα με το βλέμμα στο βρετανικό κοινοβούλιο

Η βρετανική λίρα έχει διατηρηθείστο $1,30, κάτι που δείχνει ότι μερικοί επενδυτές αποκλείουν την προοπτική να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ, χωρίς συμφωνία. Στο κοινοβούλιο σήμερα ο έλεγχος της διαδικασίας.

Ανοδικά η στερλίνα με το βλέμμα στο βρετανικό κοινοβούλιο

Σε θετικό έδαφος η στερλίνα στο trading της Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για τις εναλλακτικές του Brexit, με τη Μέι να δέχεται πιέσιες για τερματισμό της αβεβαιότητας με ένα πιο ήπιο Brexit. 

Το βρετανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις επιλογές που έχει, συμπεριλαμβανομένων της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς ή έναν συνδυασμό των δύο. Θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος κατά της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η πλειοψηφία και να προχωρήσουν μετά από οκτώ εβδομάδες συνομιλιών και διαφωνιών.

Η Μέι αναμένει να δει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πριν προχωρήσει στα επόμενα βήματά της. Οποιαδήποτε ψηφοφορία για πιο ήπιο Brexit θα έβαζε σε δύσκολη θέση τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διχάσει το Συντηρητικό Κόμμα της. Κάποιοι υπουργοί της την παροτρύνουν να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 12 Απριλίου, ενώ άλλοι απειλούν με παραίτηση, εάν υπάρξει αυτή η πολιτική.

Η συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καταψηφίστηκε για τρίτη φορά από τους βουλευτές την Παρασκευή, οδηγώντας τη στερλίνα κάτω από το επίπεδο του $1,30.

Η βρετανική λίρα ωστόσο έχει διατηρηθεί σε αυτό το σημείο, κάτι που δείχνει ότι μερικοί επενδυτές αποκλείουν την προοπτική να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ, χωρίς συμφωνία.

Η στερλίνα ενισχύεται 0,4%, στο $1,3087, το ευρώ κερδίζει 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,1244, ενώ το δολάριο κινείται υψηλότερα έναντι του γεν, στα 110,99 γεν ανά δολάριο.

Ο δείκτης δολαρίου – έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων – υποχωρεί 0,18%, στα 97,06. Πτώση 2% σημειώνει η τουρκική λίρα, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία.

Αναλυτές της MUFG υποστηρίζουν ότι ενώ ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τη λίρα, ενώ μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 10 Απριλίου θα μπορούσε - εάν οι Βρετανοί βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν - να οδηγήσει σε μακρά καθυστέρηση του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v