Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις για το ευρώ στη σκιά της κρίσης

Για πρώτη φορά από το 2015 το ευρώ έπεσε κάτω από το ένα ελβετικό φράγκο. Παρεμβάσεις σε Τσεχία και Πολωνία για τη στήριξη των νομισμάτων τους. Σε επιφυλακή η κεντρική τράπεζα στην Ελβετία.

Νέες πιέσεις για το ευρώ στη σκιά της κρίσης

Τα ευρωπαϊκά νομίσματα βυθίζονται σε νέα χαμηλά καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από την ισοτιμία (1 προς 1) έναντι του ελβετικού φράγκου για πρώτη φορά από το 2015, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ζλότι της Πολωνίας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ. Ολα τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης υποχώρησαν έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν είναι δυνατόν να πούμε ορθολογικά πότε τα ευρωπαϊκά νομίσματα θα σταματήσουν να πέφτουν μέχρι να δούμε μια ένδειξη για το τέλος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Daisaku Ueno, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. στο Τόκιο. «Τα νομίσματα των χωρών που βρίσκονται πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη έχουν πιεστεί δεδομένου ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από τις κυρώσεις στη Ρωσία».

Το ευρώ, το δεύτερο νόμισμα σε συναλλαγές στον κόσμο και ένα από τα shorts με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, υποχώρησε περίπου 5% τον περασμένο μήνα. Το ευρώ χάνει 0,4% στα 1,0883 δολ. σήμερα. Το κοινό νόμισμα έπεσε ως το 0,9972 έναντι του ελβετικού φράγκου.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πλήξει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένης της εξάρτησής της από το πετρέλαιο της Ρωσίας», δήλωσε ο Takuya Kanda, γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Gaitame.com στο Τόκιο. «Το ευρώ μπορεί να πέσει στα 1,06 δολάρια».

Τα hedge funds είχαν στοιχηματίσει σε λάθος κατεύθυνση για το ζεύγος ευρώ-φράγκου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Bloomberg, και η αλλαγή στρατηγικής ενέτεινε τις πιέσεις στο ευρώ.

Παρεμβάσεις στην αγορά

Η τσεχική κεντρική τράπεζα πούλησε ξένο νόμισμα την Παρασκευή, ακολουθώντας την κεντρική τράπεζα της Πολωνίας, η οποία παρενέβη για τρίτη φορά την περασμένη εβδομάδα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε έτοιμη να παρέμβει και να αντιμετωπίσει την ταχεία ανατίμηση του φράγκου, ανέφερε τοπική εφημερίδα, επικαλούμενη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SNB, Andréa Maechler. Η SNB παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος και είναι «έτοιμη να παρέμβει εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Maechler σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v