Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερό το δολάριο εν αναμονή αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, παραμένει αμετάβλητος στα 101,72, έχοντας υποχωρήσει για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Σταθερό το δολάριο εν αναμονή αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας

Σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο, στην αρχή μιας εβδομάδας με συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων προηγμένης οικονομίας, παραμένει αμετάβλητος στα 101,72, έχοντας υποχωρήσει για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας. Το κινεζικό γουάν άνοιξε ξανά δυναμικά τη Δευτέρα μετά από μέρες αργίας, σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 6,753 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ ενισχύεται 0,1%, με την ισοτιμία στο 1,087 δολάριο, ενώ κατά 0,2% έναντι της στερλίνας, στις £0,878.

Η Federal Reserve ανακοινώνει τις τελευταίες αποφάσεις πολιτικής της την Τετάρτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να ακολουθήσουν την Πέμπτη. Και οι τρεις αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκιά τους, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα καθοδηγήσουν τις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, με τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη να υποχωρούν.

Η αγορά αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης στο ανώτατο όριο του 4,75%, ενώ οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν καθοδηγήσει για αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, που θα ανέβαζε το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 3,0%. Οι απόψεις διίστανται για το εάν η ΒοΕ - της οποίας το επιτόκιο ανέρχεται επί του παρόντος στο 3,50%, θα επιλέξει 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v