Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο... δολάριο

Το αμερικανικό νόμισμα ευνοείται από τη συγκυρία και καταγράφει κέρδη τόσο έναντι του γεν όσο και έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων. Βουτιά για το ρωσικό ρούβλι.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο... δολάριο

Υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Νοέμβριο το γεν, ξεπερνώντας το όριο των 145 έναντι ενός δολαρίου, προτού ανακτήσει έδαφος καθώς οι traders έψαχναν για ενδείξεις πιθανής παρέμβασης.

Το δολάριο έφτασε στο υψηλό ενός μηνός έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, προτού σταθεροποιηθεί, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ένα ασφαλές καταφύγιο εξαιτίας της ανησυχίας για την οικονομία της Κίνας.

Το νόμισμα της Ιαπωνίας έπεσε αρχικά στα 145,22 ανά δολάριο στις αγορές της Ασίας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Νοεμβρίου, προτού αντιστρέψει την πορεία του στα 144,78 γεν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει επιμείνει στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, κάνοντας τις αποδόσεις σε άλλες χώρες να φαίνονται πιο ελκυστικές.

Η Ιαπωνία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το δολάριο σημείωσε άνοδο πέρα από τα 145 γεν, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών (MOF) να αγοράσει γεν και να ωθήσει την ισοτιμία πίσω στα 140 γεν. Το γεν υποχωρεί σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή το ευρώ διολίσθησε πριν εξισορροπήσει τις απώλειές του για να παραμείνει σταθερό έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,094 δολάρια.

Η κίνηση βοήθησε τον δείκτη του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την ισοτιμία έναντι έξι μεγάλων νομισμάτων, να ανέλθει στο 103,02, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου

Οι αναλυτές είπαν ότι οι επενδυτές αγόραζαν το αμερικανικό νόμισμα λόγω ανησυχιών για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα της Κίνας. Τόνισαν επίσης την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω της επίμονης ισχύος της οικονομίας της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι της Ρωσίας έσπασε το φράγμα των 100 ανά δολάριο ΗΠΑ, οδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που συρρικνώθηκε απότομα καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας μειώθηκαν και οι κρατικές δαπάνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέμειναν υψηλές.

Η στερλίνα παρέμεινε σχεδόν σταθερή στα 1,269 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v