Στο $1,27 το ευρώ- Αρνητικό ρεκόρ με το φράγκο

Συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο διολισθαίνει προς το 1,27 δολάριο, διαμορφούμενο σε νέο χαμηλό 14 μηνών, ενώ "βούλιαξε" σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου.

Συνεχίζονται αμείωτες οι πιέσεις για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο διολισθαίνει προς το 1,27 δολάριο, διαμορφούμενο σε νέο χαμηλό 14 μηνών. Το ευρώ έχει χάσει 4,8% της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα στην εβδομάδα και 11% από τις αρχές του 2010.

Αργά το απόγευμα, το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς η κεντρική τράπεζα αυτή την φορά δεν παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος και επέτρεψε ανατίμηση του νομίσματος.

Η Swiss National Bank χρησιμοποιεί τις παρεμβάσεις ως εργαλείο για να καταπολεμήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις από τον Μάρτιο 2009 και φημολογείται ότι το τελευταίο διάστημα είχε εντατικοποιήσει τις παρεμβάσεις, κρατώντας το ευρώ πάνω από το 1,43 ελβ. φράγκο, παρά την έντονη πτώση του ενιαίου νομίσματος έναντι άλλων νομισμάτων. Όμως το φράγκο διέρρηξε αυτό το φράγμα σήμερα, χτυπώντας το χαμηλό του 1,4105 φράγκου, που είναι για το ελβετικό νόμισμα το υψηλότερο επίπεδο από το 1999 που υπάρχει το ενιαίο νόμισμα.

Τα αιματηρά επεισόδια στην Ελλάδα, με τραγική κατάληξη τρεις νεκρούς, η αβεβαιότητα για το κατά πόσον η χώρα τελικά θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας και σαφώς ο φόβος για μετάσταση της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης αποτελούν τη βασική αιτία για την οποία το ευρώ βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων.

Εναντι του αμερικανικού νομίσματος, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως και το 1,2706 δολάριο, από 1,2805 δολάριο που ήταν χθες, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές στον ορίζοντα για το ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος στο 1%, επέδρασε αρνητικά στο ευρώ, καθώς, αν και η απόφαση ήταν αναμενόμενη, ορισμένοι παράγοντες των αγορών απογοητεύτηκαν που η κεντρική τράπεζα δεν έλαβε περαιτέρω μέτρα στήριξης της ευρωζώνης εν μέσω της κρίσης.

Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, Ζαν Κλωντ Τρισέ στη συνέχεια, ότι η ΕΚΤ δεν συζήτησε αγορές κρατικών ομολόγων, επέτεινε τις πιέσεις.

Όπως, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Γιόσεφ Άκερμαν, "το ευρώ παραμένει ένα ισχυρό νόμισμα". Όμως, πρόσθεσε ότι "η ελληνική κρίση το επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά".

Πρακτικά αμετάβλητο έναντι του γεν το ευρώ, καθώς ενισχύθηκε μόλις 0,03% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, φθάνοντας στα 120,34 γεν ανά ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v