Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα από τα 86 δολ. το πετρέλαιο (upd 2)

Έως και τα 86 δολάρια ανά βαρέλι διαμορφώθηκε το αμερικανικό αργό (συμβόλαιο Νοεμβρίου) κατακτώντας νέο ιστορικό ρεκόρ, με το brent να αγγίζει τα 80,91 δολάρια. Σε υψηλό 27 ετών παραμένει ο χρυσός, με την πλατίνα να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά.

Έως και τα επίπεδα των 86 δολαρίων ανά βαρέλι διαμορφώθηκε το αμερικανικό αργό (συμβόλαιο Νοεμβρίου) κατακτώντας νέο ιστορικό ρεκόρ, με το brent να αγγίζει τα 80,91 δολάρια.

Σε υψηλό 27 ετών παραμένει ο χρυσός, με την πλατίνα να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό ενδοσυνεδριακά.

Η συνεχιζόμενη ένταση στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ αλλά και η ”επιστροφή” των φόβων για ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης των παγκόσμιων αναγκών σε ”μαύρο χρυσό” αποτελούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν τον ”μαύρο χρυσό” σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ικανά να αποτελέσουν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Παράλληλα, δεδομένου και του ράλι που καταγράφεται στις αγορές, η Citigroup προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της τόσο για το brent όσο και για το αμερικανικό WTI κατά 10 δολάρια, τοποθετώντας τη μέση τιμή τους στα 70 δολάρια ανά βαρέλι εντός του 2008. Κύρια αιτία για την αναβάθμιση, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Citigroup, κ. Gil Yang, είναι η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου.

Το ράλι συνεχίζεται και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων του Λονδίνου, βοηθούμενο σαφώς από το αδύναμο δολάριο, με χρυσό και πλατίνα να επιστρέφουν ως επενδυτικά καταφύγια.

Ο χρυσός έφτασε έως τα 756,59 δολάρια ανά ουγκιά στο Λονδίνο, ήτοι σε υψηλό 27 ετών, με την πλατίνα να αγγίζει τα 1.425 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει ενισχυθεί κατά 19% από τις αρχές του έτους, ενώ η αντίστοιχη για την πλατίνα έχει σημειώσει άνοδο 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v