Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω Λιβύης

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 49,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,09% στα 52,52 δολάρια. Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι.

Αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδων, καθώς οι διακοπές στην προσφορά της Λιβύης στηρίζουν την αγορά. Ωστόσο οι τιμές εξακολουθούν να «περιορίζονται» από τα «παραφουσκωμένα» αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,30% στα 49,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,19% και διαπραγματεύεται στα 52,52 δολάρια.

Οι traders επισημαίνουν ότι οι διακοπές της προσφοράς στη Λιβύη τονώνουν την αγορά και ότι τα μειούμενα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ καταδεικνύουν πιο σφικτή αγορά στη χώρα παρά τα αποθέματα-ρεκόρ σε αργό.

«Τα προβλήματα με την παραγωγή (…) διευρύνθηκαν, με την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης να υποχωρεί σε περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω του κλεισίματος των αγωγών στο μεγαλύτερο πεδίο της», τόνισε σήμερα η ANZ Bank.

Η τράπεζα ανέφερε, ακόμη, ότι παρά την άνοδο στα αμερικανικά αποθέματα αργού, «μεγάλες πτώσεις στα αποθέματα βενζίνης, που ήρθαν κοντά στο τέλος της σεζόν συντήρησης των διυλιστηρίων, δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού είναι στο μεταίχμιο για να αρχίσουν να πέφτουν».

Τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαρτίου, έναντι προσδοκιών για πτώση 1,9 εκατ. βαρελιών, ενημέρωσε την Τετάρτη η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια.

Επιπλέον, έρευνες του Reuters έχουν καταδείξει πως η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής αναμένεται στο 95% αυτό το μήνα, από 94% το Φεβρουάριο.

Η συμμόρφωση από παραγωγούς εκτός του καρτέλ, ωστόσο, ενδέχεται να είναι χαμηλότερη αυτό το μήνα. «Η μείωση 300.000 βαρελιών/ημέρα από τη Ρωσία συγκεκριμένα, έχει αμφισβητηθεί», επεσήμανε το Eurasia Group αυτή την εβδομάδα σε έκθεσή του.

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ εκτίμησε σε συνέντευξή του ότι η συμμόρφωση της χώρας του στα συμφωνηθέντα θα έχει αγγίξει το 100% στα τέλη Απριλίου.

Πτωτικά κινούνται ο χρυσός και το ασήμι. Η τιμή του χρυσού υποχωρεί λόγω του ισχυρότερου δολαρίου, αν και τα πολιτικά ρίσκα -η αβεβαιότητα που περιβάλλει το Brexit και οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία- προσφέρουν κάποια στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός καταγράφει πτώση της τάξης του 0,26% στα 1.250,40 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,42% και διαπραγματεύεται στα 18,175 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v