Μικτή εικόνα στην αγορά πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,18% στα 50,57 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο το Brent καταγράφει άνοδο 0,58% στα 57,19 δολάρια. Κοντά σε χαμηλά μήνα σταθεροποιείται ο χρυσός.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά του μαύρου χρυσού. Οι τιμές του πετρελαίου πιέζονται από την ισχυροποίηση του δολαρίου, αλλά από την άλλη λαμβάνουν τόνωση αφότου οι μεγάλοι παραγωγοί που συναντήθηκαν στη Βιέννη τόνισαν πως η αγορά είναι για τα καλά σε πορεία εξισορρόπησης.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,18% στα 50,57 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,58% και διαπραγματεύεται στα 57,19 δολάρια.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Essam al-Marzouq, ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, δήλωσε πως οι μειώσεις στην προσφορά βοηθούν στην ελάττωση των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού προς τον πενταετή μέσο όρο -κάτι που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ ως στόχο.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ, υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, διευκρίνισε πως δεν αναμένεται απόφαση για παράταση των μειώσεων παραγωγής πριν τον Ιανουάριο, αν και άλλοι υπουργοί έχουν υπονοήσει πως μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να παρθεί πριν το τέλος της χρονιάς.

Ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων δήλωσε σήμερα πως η συμμόρφωση της χώρας στις μειώσεις είναι στο 100%, ενώ η παραγωγή αργού της Λιβύης διαμορφώνεται περίπου στις 900.000 βαρέλια την ημέρα, από περίπου ένα εκατ. βαρέλια/ημέρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πηγή. Η Νιγηρία επίσης αντλεί μικρότερη ποσότητα από το ανώτατο όριο στο οποίο έχει συμφωνήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου.

«Το πετρέλαιο είναι σχετικά υποτιμημένο σε σχέση με άλλες αγορές, αλλά οποιαδήποτε απότομη άνοδος θα αντισταθμιζόταν από την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου», τόνισε ο Tomomichi Akuta, οικονομολόγος στη Mitsubishi UFJ Research and Consulting στο Τόκιο.

Οι αγορές ταυτόχρονα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να αποφύγει πυρηνικό πόλεμο με την Πιονγιάνγκ και ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για να αποφύγουμε τη σύγκρουση.

Σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός και κυμαίνεται κάπου κοντά στα χαμηλά μήνα που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα, καθώς ενισχύεται το δολάριο και καταλαγιάζουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την Κορεατική Χερσόνησο.

Το κίτρινο μέταλλο εμφανίζει μικρή άνοδο 0,08%, στα 1.298,60 δολάρια η ουγγιά.

Άνοδο καταγράφει και το ασήμι, κατά 0,15%, στα 17,01 δολάρια. Πτώση 0,29% εμφανίζει ο χαλκός, πτώση 0,2% και για την πλατίνα ενώ ενισχύεται το παλλάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v