Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,28% στα 50,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,37% στα 55,91 δολάρια. Απώλειες και για ασήμι και χρυσό.

Αρνητικά τα πρόσημα στην αγορά πετρελαίου, αν και οι τιμές του μαύρου χρυσού σταθεροποιούνται μετά την απότομη πτώση που εμφάνισαν διότι κερδοσκόποι απέσυραν κέρδη από μεγάλες θέσεις που είχαν ενισχυθεί πολύ τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες. Ωστόσο η προοπτική για σταδιακή υποχώρηση της υπερπροσφοράς στηρίζει την αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,28% και διαπραγματεύεται στα 50,44 δολάρια το βαρέλι. Το Brent καταγράφει πτώση της τάξη του 0,37% στα 55,91 δολάρια.

Το Brent σημείωσε το τρίτο τρίμηνο άνοδο περίπου 20%, δηλαδή τη μεγαλύτερή του για τρίτο τρίμηνο από το 2004. Παράλληλα ανήλθε μέχρι και 59,49 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, αν και από τότε έχει υποχωρήσει περίπου 6%.

Ωστόσο όταν οι θέσεις πιέζονται υπερβολικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αλλαγές στην τιμή: «Είναι πάντα προβληματικό όταν έχεις τέτοια ποσότητα κερδοσκοπικών θέσεων στην αγορά», εξήγησε ο Olivier Jakob, στρατηγικός αναλυτής στην Petromatrix.

«Το τέταρτο τρίμηνο δεν είναι τόσο ευγενικό με την τιμή του πετρελαίου, καθώς μετατοπιζόμαστε από την καλοκαιρινή ζήτηση στις προσδοκίες για τη χειμερινή ζήτηση», προειδοποίησε πάντως ο Jonathan Barratt, επικεφαλής επενδύσεων στην Ayers Alliance στο Σίδνεϋ.

«Πολλή συντήρηση (στα διυλιστήρια) λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή, επομένως ζήτηση δεν υπάρχει», διευκρίνισε.

Πτωτικά κινείται και ο χρυσός, ο οποίος έχει βυθιστεί κοντά σε χαμηλά επτά εβδομάδων καθώς μετοχές και δολάριο τονώνονται από αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία και από τις ισχυρές αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,20% και διαπραγματεύεται στα 1.273,20 δολάρια η ουγγιά.

Πτώση καταγράφει και το ασήμι, κατά 0,17% στα 16,625 δολάρια η ουγγιά. Άνοδος 0,2% για παλλάδιο και πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v