Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο καθώς εξισορροπείται η αγορά

Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,75% στα 49,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται 0,72% στα 56,19 δολάρια. Ανοδικά κινούνται ασήμι και χρυσός.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς ο ΟΠΕΚ έκανε λόγο για σαφείς ενδείξεις πως η αγορά εξισορροπείται και η αμερικανική παραγωγή μετρά ακόμη διακοπές μετά τον τυφώνα Νέιτ.

Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,75% στα 49,95 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται 0,72% και διαπραγματεύεται στα 56,19 δολάρια.

Traders εξηγούν πως οι τιμές στηρίζονται από τα σχόλια του ΟΠΕΚ. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η αγορά εξισορροπείται», τόνισε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Μοχάμεντ Μπαρκίντο τη Δευτέρα, μιλώντας στο Reuters.

«Η διαδικασία της ελάττωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων συνεχίζεται, τόσο στη στεριά όσο και από την παράκτια παραγωγή, με θετικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες να δείχνουν όχι μόνο μια επιτάχυνση της διαδικασίας, αλλά και μια μαζική αποστράγγιση των πετρελαιοφόρων σε όλες τις περιοχές», υποστήριξε ο επικεφαλής.

Στο μεταξύ, η JPMorgan υπογραμμίζει πως προηγούμενες «ανησυχίες ότι η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ θα φθίνει το τέταρτο τρίμηνο τώρα δείχνουν αβάσιμες» ότι «η ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάπτυξη προσφέρει την πιθανότητα οι συνθήκες πιο σφικτής αγοράς να συνεχιστούν, αν ο ΟΠΕΚ παρατείνει την τρέχουσα συμφωνία για άλλους εννέα μήνες».

Η τράπεζα πρόσθεσε πως η πολιτική διαμάχη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν θα μπορούσε να πιέσει ανοδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Βραχυπρόθεσμη στήριξη προέρχεται και από τις ΗΠΑ, καθώς το 85% της παραγωγής του αμερικανικού Κόλπου του Μεξικού -δηλαδή 1,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα- έχει διακοπεί μετά τον τυφώνα Νέιτ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αρμόδια αμερικανική αρχή.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες εκκένωσαν τις εξέδρες που είναι εγκατεστημένες στον Κόλπο και σταμάτησαν την παραγωγή, εν αναμονή της καταιγίδας που κτύπησε την περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Traders επισημαίνουν, πάντως, πως δεν αναμένουν οι διακοπές να κρατήσουν για πολύ.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ανέλθει σε υψηλά εβδομάδας, χάρη στις γεωπολιτικές εντάσεις και στην αποδυνάμωση του δολαρίου, ωστόσο οι προσδοκίες για ακόμα μία άνοδο επιτοκίων φέτος από τη Fed περιορίζει το momentum του εμπορεύματος.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,65% και διαπραγματεύεται στα 1.293,40 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι επίσης ενισχύεται, καταγράφοντας σημαντική άνοδο 1,17% στα 17,17 δολάρια η ουγγιά. Ανοδικά κινούνται το παλλάδιο και η πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v