Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στο πετρέλαιο λόγω… εμπιστοσύνης

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,58% στα 50,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,50% στα 55,73 δολάρια. Ανοδικά κινούνται το ασήμι και ο χρυσός, καθώς αποδυναμώνεται το δολάριο.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό αργό να έχει υποχωρήσει και πάλι στα 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι το ράλι που καταγράφηκε στην αγορά του μαύρου χρυσού κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου τριμήνου, θα παραταθεί και κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,58% στα 50,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,50% και διαπραγματεύεται στα 55,73 δολάρια.

Traders επισημαίνουν πως η πτώση και στις δύο ποικιλίες αναφοράς προέρχεται από ανησυχίες πως λαμβάνει τέλος το ράλι που μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε ενισχύσει το Brent στα υψηλότερά του από τα μέσα του 2015.

«Τα θεμελιώδη ίσως δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά για να στηρίξουν ένα συνεχιζόμενο ράλι, ιδιαίτερα σε εμπορεύματα που εξαρτώνται από την ανάπτυξη, όπως το πετρέλαιο», τόνισε ο Ole Hansen, επικεφαλής εμπορευμάτων στην δανέζικη Saxo Bank.

Πάντως αναλυτές υπογραμμίζουν πως η λεγόμενη εξισορρόπηση της αγοράς βρίσκεται πλέον για τα καλά σε εξέλιξη, πράγμα που σημαίνει πως η ζήτηση δεν είναι πλέον χαμηλότερη από τη διαθέσιμη προσφορά.

Η εξισορρόπηση αυτή οφείλεται στο συνδυασμό της ισχυρής κατανάλωσης με τη συμφωνία ελάττωσης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.

«Η συμμόρφωσή με τις περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν πάνω από 100% τον Αύγουστο (το οποίο σημαίνει πως τα μέλη παρήγαγαν λιγότερο απ’ ότι προβλέπουν οι ποσοστώσεις τους, κατά μέσο όρο) και τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχωρούν πλέον εδώ και αρκετούς μήνες», επιβεβαίωσε ο William O'Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στην αυστραλιανή Rivkin Securities.

Ωστόσο η αυξανόμενη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν συμμετέχουν στις περικοπές, έχει εμποδίσει τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν περισσότερο.

Η παραγωγή στις ΗΠΑ ανήλθε σε 9,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα υψηλότερά της από τον Ιούλιο, ενώ δεν είναι πολύ μακριά από το υψηλό ρεκόρ του Ιουνίου του 2015, στα 9,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Ο αριθμός των σε λειτουργία εξεδρών εξόρυξης στις ΗΠΑ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε περισσότερη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αυτοί οι παράγοντες έχουν κρατήσει την αμερικανική ποικιλία σε σχετικά σφικτό εύρος trading εδώ και αρκετούς μήνες», τόνισε ο O'Loughlin απευθυνόμενος στους πελάτες του.

Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της αυξανόμενης παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Hansen της Saxo Bank προειδοποίησε πως «μια παράταση των μειώσεων παραγωγής και μετά το Μάρτιο (του 2018), θα χρειαστεί για να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη στήριξη στην αγορά πετρελαίου».

Ανοδικά κινείται ο χρυσός μετά τα χαμηλά επτά εβδομάδων που άγγιξε κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, καθώς το δολάριο υποχωρεί από τα υψηλά 1,5 μήνα έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,33% και διαπραγματεύεται στα 1.278,70 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, κατά 0,81% στα 16,785 δολάρια η ουγγιά. Πτώση καταγράφει ο χαλκός, άνοδο το παλλάδιο και η πλατίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v