Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,42% στα 50,19 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει άνοδο 0,88% στα 56,29 δολάρια. Άνοδο σημειώνουν επίσης ο χρυσός και το ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, χάρη στις προσδοκίες πως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα παρατείνουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. Ωστόσο οι αμερικανικές εξαγωγές που έχουν ανέλθει σε υψηλό ρεκόρ επίσης επηρεάζουν την αγορά.

Το αμερικανικό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,42% στα 50,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 0,88% και διαπραγματεύεται στα 56,29 δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την Τετάρτη πως η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου για να τονώσουν τις τιμές μπορεί να παραταθεί μέχρι και τα τέλη του 2018, αντί να λήξει τον Μάρτιο. Η δήλωση αυτή προηγήθηκε της επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν στη Μόσχα.

«Ο Πούτιν και ο Σαλμάν κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσουν -ίσως και να ανακοινώσουν- συμφωνία για να παρατείνουν τη συμφωνία των παραγωγών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, αλλά και με δέσμευση να περιοριστούν οι περικοπές», τόνισε το Eurasia Group.

Από την άλλη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) ενημέρωσε την Τετάρτη πως οι εξαγωγές αργού έκαναν άλμα σε 1,98 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας το υψηλό ρεκόρ του 1,5 εκατ. βαρελιών που θεσπίστηκε μία εβδομάδα προηγούμενα.

Η άνοδος πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη έκπτωση στην αμερικανική ποικιλία έναντι των τιμών του Brent, πράγμα που καθιστά τις αμερικανικές εξαγωγές πιο ελκυστικές.

Σε κάθε περίπτωση ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στη δανέζικη Saxo Bank, επεσήμανε πως είναι «ακόμα πολύ νωρίς» για να περιμένουν οι αγορές πετρελαίου μια παρατεταμένη περίοδο άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Πέραν των παραγόντων που κινούν την αγορά βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές της Barclays τόνισαν πως η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει πολύ λόγω της βελτίωσης στην αποδοτικότητα καυσίμων και της αύξησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, καθώς κάποιοι κερδοσκόποι ποντάρουν στο ότι η πτώση από το peak της περασμένης εβδομάδας έχει λάβει τέλος και παράλληλα αναμένουν περισσότερα στοιχεία για το πώς θα κινηθεί η Fed.

Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει άνοδο 0,31% και διαπραγματεύεται στα 1.280,80 δολάρια η ουγγιά.

Ανοδικά κινείται και το ασήμι, κατά 0,37% στα 16,685 δολάρια η ουγγιά. Το παλλάδιο ενισχύεται 0,6%, αφότου οδηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε premium έναντι του αδελφού μετάλλου, της πλατίνας, η οποία υποχωρεί 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v