Το αργό κοντά στο υψηλό του 2015

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι τα χθεσινά υψηλά επίπεδα προκλήθηκαν από αμφιβολίες για το αν η αύξηση της ζήτησης μπορεί να συνεχιστεί. Κάποιοι προβλέπουν ύφεση στις τιμές το 2018, ενώ άλλοι «βλέπουν» τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σταθερές σήμερα, κοντά στα υψηλά του 2015 που έφτασαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται στα 60,50 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 13 σεντς, όχι πολύ μακριά από τα 60,74 δολάρια που είχε φτάσει χθες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015. Το Brent βρίσκεται στα 66,74 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο κατά 17 σεντς.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι τα χθεσινά υψηλά επίπεδα προκλήθηκαν από αμφιβολίες σχετικά με το εάν η αύξηση της ζήτησης μπορεί να συνεχιστεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για βασικά εμπορεύματα στη Saxo Bank, στη Δανία, προειδοποίησε ότι «οι πολλαπλές αλλά προσωρινές διαταραχές στον εφοδιασμό», όπως τα προβλήματα που είχαν προκύψει στη Βόρεια Θάλασσα και τη Λιβύη αλλά «και οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ιράν», συνέβαλαν στη δημιουργία του ρεκόρ.

Με τις βλάβες πάντως των αγωγών και τις διαμαρτυρίες στο Ιράν να φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την παραγωγή πετρελαίου, ο κ. Hansen δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ύφεσης των τιμών στις αρχές του 2018, κυρίως λόγω της αυξανόμενης παραγωγής των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα και σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο κ. Hansen, ο επικεφαλής μετοχών της Ασίας, στη Natixis Asset Management κ. Yoon Chou Chong, δήλωσε στο CNBC ότι «αυτή η χρονιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επιστροφή για τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο ενδεχομένως να χτυπάει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v