Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχόλια Τραμπ «βυθίζουν» 2% το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,32%, στα 58,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent, με πτώση κατά 2,20%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $68,58. Με πτώση 0,4%, ο χρυσός καταλήγει στα $1.198,90.

Τα σχόλια Τραμπ «βυθίζουν» 2% το πετρέλαιο

Πτώση άνω του 2% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ ασκούν πιέσεις στον ΟΠΕΚ να μην περικόψει την παραγωγή του, για να τονώσει την αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,32%, στα 58,54 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent, με πτώση κατά 2,20%, τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $68,58.

«Η αγορά σήμερα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την προοπτική μεγάλης επάρκειας», σημειώνει ο Norbert Ruecker, επικεφαλής ερευνών στον τομέα εμπορευμάτων της ελβετικής τράπεζας Julius Baer.

«Τα hedge funds και άλλοι κερδοσκόποι (επενδυτές) έχουν αλλάξει θέση, από long σε short», προσθέτει.

Η κορυφαία εξαγωγική χώρα, η Σαουδική Αραβία, θορυβήθηκε από το γεγονός ότι η τροφοδοσία έχει αρχίσει να ξεπερνάει την κατανάλωση, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών.

Ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih ανακοίνωσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για περικοπές στην παραγωγή τον επόμενο χρόνο κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα από το επίπεδο του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να υποχωρήσουν οι τιμές. «Ελπίζω ότι Σαουδική Αραβία και ΟΠΕΚ δεν θα περικόψουν την παραγωγή αργού. Οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να είναι πιο χαμηλές με βάση την τροφοδοσία!», δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Twitter.


Tα σχόλιά του οδήγησαν σε απότομη πτώση των τιμών τη Δευτέρα, με το sell-off να συνεχίζεται την Τρίτη. «Αυτό το tweet δεν βοήθησε σίγουρα τις τιμές», τονίζει ο υπεύθυνος στρατηγικής της ING, Warren Patterson.

Κάτω από τα 1.200 δολάρια περνάει ο χρυσός. Με πτώση κατά 0,4%, καταλήγει στα $1.198,90.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v