Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα $60 το αργό με πίεση από τα υψηλά αποθέματα

Το αμερικανικό αργό σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,9% στα 50,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent χάνει 0,6%, στα $59,74. Αρνητική κίνηση και για τον χρυσό.

Οι τιμές του αργού υποχωρούν χαμηλότερα από τα $60 δολάρια, υπό πίεση από τα υψηλά αποθέματα διεθνώς και τη μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών.

Το αμερικανικό αργό σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,9% στα 50,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent χάνει 0,6%, στα $59,74.

Η τροφοδοσία παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τη ζήτηση τους τελευταίους έξι μήνες, αυξάνοντας τα αποθέματα και οδηγώντας τις τιμές στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς, στα τέλη Νοεμβρίου.

Γι'  αυτόν τον λόγο, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τη Ρωσία, το Ομάν και άλλους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο, με στόχο να αποφευχθεί η αύξηση των αποθεμάτων –και συνεπώς η πτώση των τιμών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η παγκόσμια αγορά αργού θα μπορούσε να περάσει σε έλλειμμα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, χάρη στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς και της απόφασης του Καναδά να περικόψει την τροφοδοσία του.

Η ΙΕΑ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης αργού, στα 1,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (bpd) το 2019. Αναμένει ανάπτυξη ύψους 1,3 εκατ. bpd φέτος.

Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία λόγω της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης θα μπορούσε να υπονομεύσει την κατανάλωση πετρελαίου την επόμενη χρονιά.

Ο χρυσός, με πτώση κατά 0,22%, διαμορφώνεται στα 1.247,30 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v