Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν στηρίζει το αργό η μείωση-ρεκόρ του ΟΠΕΚ

Μετά τη συμφωνία για περικοπή παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο -ίσο με το 10% της παγκόσμιας τροφοδοσίας-, οι τιμές του αμερικανικού αργού ενισχύονται 1%, στα $23 ανά βαρέλι. Πτώση 1% για το μπρεντ.

Δεν στηρίζει το αργό η μείωση-ρεκόρ του ΟΠΕΚ

Μικρά τα κέρδη για το αργό τη Δευτέρα, παρά τη συμφωνία-ορόσημο του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για περικοπές στην παραγωγή, με στόχο την ενίσχυση των τιμών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν ακόμη ένα «βουνό» μπροστά τους, για να ισορροπήσει η αγορά, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει χτυπήσει την αγορά βαριά.

Μία μέρα μετά τη συμφωνία για μείωση παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο -ίσο με το 10% της παγκόσμιας τροφοδοσίας-, οι τιμές του αμερικανικού αργού ενισχύονται 1% κατά μέσο όρο, στα 23 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας 50-60% χαμηλότερα μέχρι στιγμής φέτος.

Αν και η περικοπή στην παραγωγή είναι τουλάχιστον 4 φορές πιο βαθιά από την προηγούμενη μείωση-ρεκόρ του 2008 και μπορεί να δώσει ένα «πάτωμα» στις τιμές, επισκιάζεται από την πτώση κατά 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, που προβλέπουν αναλυτές όπως της Goldman Sachs.

Την ίδια ώρα, αρνητικά κινείται το μπρεντ. Με πτώση 1%, διαμορφώνεται στα 31,16 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός, με απώλειες 0,6%, φτάνει στα 1.742,50 δολάρια/ουγγιά.

Μείωση παραγωγής πετρελαίου έως 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως βλέπει το Κουβέιτ 

H συμφωνία που επιτεύχθηκε στον OPEC+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται ότι θα στηρίξει τις διεθνείς τιμές αυτή την εβδομάδα, καθώς μειώθηκαν κατά 50% μέσα στο 2020 από την εξάπλωση της Covid-19 που πλήττει τη ζήτηση.

Η μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φτάσει στα 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) περίπου, στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέιτ.

Μετά από τέσσερις ημέρες αντιπαραθέσεων, ο OPEC, η Ρωσία, αλλά και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που είναι γνωστές ως OPEC+ συμφώνησαν χθες στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της παγκόσμιας προσφοράς, σε μία κίνηση υποστήριξης των διεθνών τιμών, που πλήττονται εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Καναδάς

Ο Καναδάς καλωσόρισε επίσημα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους, για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Οτάβα δεσμεύεται στην προσπάθεια για σταθερότητα των τιμών, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα.

«Αυτό είναι καλό. Καλωσορίζουμε κάθε είδηση που φέρνει σταθερότητα στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές» δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων Σέιμους Ορίγκαν, σε δήλωσή του, που απέστειλε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v