Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόβει την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, εκτινάσσονται οι τιμές

Πτώση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο. Αντίποινα για το πλαφόν της Δύσης. Αλμα κάνει το αργό, με το μπρεντ και το αμερικανικό να ενισχύονται πάνω από 2 δολάρια ανά βαρέλι.

Κόβει την παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, εκτινάσσονται οι τιμές

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ως απάντηση στο πλαφόν της Δύσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η μείωση της παραγωγής, η οποία ισοδυναμεί με περίπου 5% της παραγωγής Ιανουαρίου, έχει υπονοηθεί επανειλημμένα από το Κρεμλίνο, από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7 άρχισαν να συζητούν για το πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές.

Η «εθελοντική» μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής της Ρωσίας, που αντιστοιχεί στο 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς, θα βοηθήσει στην «αποκατάσταση των σχέσεων στην αγορά», ανέφερε επίσης ο Νόβακ, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός ανώτατων τιμών για την πώληση ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου παρεμβαίνει στις σχέσεις της αγοράς», πρόσθεσε. «Συνεχίζει την καταστροφική ενεργειακή πολιτική των χωρών της Δύσης».

Η κίνηση απειλεί μια νέα αναταραχή σε μια αγορά πετρελαίου, η οποία, κατά τα άλλα, έχει πάρει τον βηματισμό της όσον αφορά τις απαγορεύσεις της ΕΕ στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν μετά τη δημοσίευση της είδησης, με το μπρεντ να διαγράφει τις προηγούμενες απώλειες και να ενισχύεται 2,3 δολάρια, στα 86,80 ανά βαρέλι. Το αμερικανικό αργό κερδίζει 2,1 δολάρια, στα $80,16.

Ο ήπιος καιρός συγκρατεί τις τιμές αερίου

Εβδομαδιαία πτώση καταγράφουν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιορίζουν τη ζήτηση και μια βασική εγκατάσταση εξαγωγής LNG στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να ξαναρχίσει κάποιες αποστολές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς μπαίνουν σε πορεία για εβδομαδιαία πτώση περίπου 7%, παρόλο που οι τιμές ενισχύονται 2% σήμερα Παρασκευή -στα 53,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα-, εν μέσω διακοπής λειτουργίας στη Νορβηγία.

Η προοπτική υψηλότερων θερμοκρασιών και πρόσθετων προμηθειών συμβάλλει στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη καθώς πλησιάζει το τελευταίο τμήμα του χειμώνα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v