Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 6% για το αέριο, απώλειες 1% για το πετρέλαιο

Τι οδηγεί την αγορά εμπορευμάτων. Στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα το ευρωπαϊκό αέριο. Στα 92 δολάρια ανά βαρέλι το μπρεντ.

Πτώση 6% για το αέριο, απώλειες 1% για το πετρέλαιο

Χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου λόγω ενδείξεων χαλάρωσης των κινδύνων εφοδιασμού στη Νορβηγία και την Αυστραλία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχωρούν έως και 6,1%, στη μεγαλύτερη πτώση από τη Δευτέρα, ενώ αυτή την ώρα χάνουν 2%, στα 36,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η Chevron και τα συνδικάτα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ρυθμιστικών αρχών για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία η οποία μπορεί να κλείσει ακόμη και την Παρασκευή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των απεργιών στις ροές LNG παγκοσμίως έχει επιβαρύνει την αγορά εδώ και εβδομάδες, απειλώντας να προκαλέσει διαταραχές λίγο πριν από τη χειμερινή περίοδο ζήτησης στην Ευρώπη. Οι παρατεταμένες εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες προμήθειες στην ήπειρο, ήταν μια άλλη πηγή νευρικότητας, αλλά η χώρα πλέον επιστρέφει σιγά-σιγά στην κανονική της ροή.

Καθοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου και μάλιστα καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης. Αιτία οι προσοκίες για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ εν αναμονή συνεδριάσεων και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,1 δολάριο, στα $88,55 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια πτώση, βρίσκεται στα $92,37.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v