Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριμπάουντ για το πετρέλαιο, ανηφορίζει το αέριο

Το πιο ισχυρό δολάριο αλλά και η σφιχτή αγορά οδηγούν υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου. Προηγήθηκε το χαμηλό τριών εβδομάδων. Ανοδικά και η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά τη χθεσινή πτώση.

Ριμπάουντ για το πετρέλαιο, ανηφορίζει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν ελαφρά μετά το χαμηλό τριών εβδομάδων της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ένα ισχυρότερο δολάριο, τα βαριά σήματα για την παγκόσμια οικονομία και τη σύσφιξη της αγοράς.

Το μπρεντ με πτώση 0,2% βρίσκεται στα 90,75 δολάρια ανά βαρέλι, αφότου προηγουμένως έφτασε στα $89,50, το πιο χαμηλό από τις 8 Σεπτεμβρίου. Το αμερικανικό αργό με ίδια κίνηση διαπραγματεύεται στα $89,02, αφότου νωρίτερα έφτασε στα $87,76, στο πιο αδύναμο σημείο από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Επιβαρύνοντας τις τιμές πετρελαίου, το δολάριο ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε ένα μερικό shutdown και τα οικονομικά δεδομένα τροφοδότησan τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ότι ακόμη και θα τα αυξήσει ξανά.

«Έχουμε δει μια απίστευτη αύξηση των αποδόσεων ομολόγων και του δολαρίου και αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της Price Futures Group, Phil Flynn.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά τη χθεσινή πτώση. Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται 2,7%, στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει καταστήσει την κύρια αγορά φυσικού αερίου δημοφιλή προορισμό για trader που αναζητούν ευκαιρίες για παιχνίδι σε ακραία αστάθεια (βλ. γράφημα). Ενώ μεγάλα διεθνή γραφεία συναλλαγών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία συμμετέχουν τακτικά στην αγορά, παλαιότερα ήταν λιγότερο συνηθισμένο για trading desk εκτός αυτών των βασικών κόμβων να παίζουν συχνά στα χρηματιστήρια παραγώγων εμπορευμάτων με τα προθεσμιακά συμβόλαια για τα καύσιμα της περιοχής.

Όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης σε υψηλά ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, και ενώ οι τιμές έχουν χαλαρώσει από τότε, παραμένουν ασταθείς και έχουν προσελκύσει νέους trader στην αγορά.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v