Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 2,7% για το πετρέλαιο στα $77,41

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στα αμερικανικά floors τα προϊόντα που συνθέτουν τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Στο «κόκκινο» κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στα αμερικανικά floors τα προϊόντα που συνθέτουν τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, καθώς η ενδυνάμωση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος και το άσχημο κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οδήγησε τους traders σε πωλήσεις συμβολαίων, κυρίως στο petroleum complex και δευτερευόντως, στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων.

Ειδικότερα, η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου ΄09 για το Light crude oil τερμάτισε το floor session με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 2.7%, στα $77.41 το βαρέλι, ενώ στα products αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν τα futures της βενζίνης μετά την ανακοίνωση των ενεργειακών αποθεμάτων, καθώς η σειρά παράδοσης Νοεμβρίου (RBOB Gasoline) έκλεισε στο -4.1%, στα $198.50 cents/γαλόνι, ενώ αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $199.54 cents/γαλόνι, μειωμένη κατά 2.9%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (US DoE), υπήρξε αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 778 χιλιάδες βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 1.9 εκ), ωστόσο διαφοροποίηση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είχαν τα νούμερα για τα προϊόντα, με τα μεν αποθέματα βενζίνης να αυξάνονται απρόσμενα κατά 1.6 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 1 εκ, τα δε αποθέματα των προϊόντων διύλισης να μειώνονται κατά 2.1 εκατομμύρια βαρέλια αντί μείωσης ενός εκατομμυρίου που περίμενε η αγορά.

Να σημειωθεί η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων κατά 0.68%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν αρνητική λόγω της έντονα πτωτικής κίνησης στο πετρελαϊκό complex και της ανοδικής αντίδρασης του δολαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σειρά Δεκ.’09 για το χρυσό διαμορφώθηκε στο κλείσιμο του Comex στα $1030.5 ανά ουγκιά, με απώλειες της τάξεως του 0.5%, ενώ μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να κλείνει την ίδια ώρα στα $16.24 /ουγκιά, υποχωρώντας για την ημέρα κατά ποσοστό 1.8%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v