Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό πενταετίας το spread ιταλικών ομολόγων

Η διαμάχη της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις αποδόσεις των περιφερειακών κρατικών ομολόγων. Το εσωτερικό πρόβλημα της Ιταλίας γίνεται ευρύτερη πολιτική κρίση, μετά την προειδοποίηση της ΕΕ, εκτιμούν οι επενδυτές.

Σε υψηλό πενταετίας το spread ιταλικών ομολόγων

Επιπτώσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου έχει το sell-off των ιταλικών τίτλων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι το αδιέξοδο Ρώμης-Βρυξελλών θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πολιτική κρίση στην ευρωζώνη.

Το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς φτάνει στο 3,75%, ενώ το spread από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο στις 335 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς έφτασε στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2017, με άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,83%.

Αν και τα επιτόκια του πορτογαλικού 10ετούς παραμένουν χαμηλότερα από το υψηλό της χρονιάς, στο οποίο έφτασαν κατά την έναρξη του ιταλικού δράματος στα τέλη Μαΐου, έχουν επίσης ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού είναι εννέα μονάδες βάσης υψηλότερα την Παρασκευή.

Και τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων ακολουθούν ανοδική πορεία. Του 10ετούς κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,50%, του 7ετούς στο 4,22% και του 5ετούς στο 3,59%.

Αν και τα ιταλικά yields έχουν αυξηθεί απότομα σε επαναλαμβανόμενα sell-offs τους τελευταίους πέντε μήνες από τότε που ανέλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός, η κατάσταση θεωρείτο ευρέως από τους επενδυτές ως εγχώριο πολιτικό πρόβλημα παρά κάτι που αποτελεί συστημική απειλή για την ευρωζώνη συνολικά.

Ωστόσο, η επιστολή της ΕΕ προς το λαϊκίστικο συνασπισμό της Ρώμης, στην οποία γίνεται λόγος για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης αλλάζει το κλίμα με τους επενδυτές να βλέπουν την πιθανότητα ευρύτερης πολιτικής κρίσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί στο 0,40%, ενώ του 10ετούς Treasury στο 3,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v