Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,40% ανέρχεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Το επιτόκιο του 5ετούς ενισχύεται στο 3,358%, ενώ του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 0,227%. Ανοδικά κινούνται και τα ιταλικά yields. Χαμηλότερα τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο 4,40% ανέρχεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Αρνητικά κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την Πέμπτη, παρά τη θετική έναρξη συνεδρίασης σήμερα και το άλμα της Wall χθες. 

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη είχαν φέτος οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με απώλειες ύψους 25%. 

Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η διαρκής χαμηλή κερδοφορία, τα ξεπερασμένα επιχειρηματικά μοντέλα, τα αρνητικά επιτόκια και το Brexit.

Η πτώση έχει κοστίσει στους επενδυτές περίπου $380 δισ. και έχει οδηγήσει όλες τις μεγάλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία.

Στις αγορές εμπορευμάτων, υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου, μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο.

Στην καθιερωμένη οικονομική της ενημέρωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα το 2019 και να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια. «Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται να αυξηθούν με αργό ρυθμό, καθώς μειώνεται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», προσθέτει.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, όπως μεταδίδει το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες να αγοράζουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις κινεζικές ZTE και Huawei

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να συναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τις εμπορικές διαφωνίες τους.

Μικρή άνοδο σημειώνει η  απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, εν μέσω νέων ανησυχιών για την 10η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας που επηρεάζουν τον κλάδο συνολικά. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο μεγαλομέτοχος της Banca Carige μπλόκαρε την έγκριση για την απαραίτητη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ζητώντας περισσότερη διαφάνεια για το μέλλον του ομίλου.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε αμφιβολία το μέλλον της τράπεζας και προκαλεί ερωτηματικά για τον τομέα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και την μείωση των κεφαλαιακών
αποθεμάτων.

Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου έφτασε στο 2,88% -αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό του 2,72% της περασμένης εβδομάδας- πριν υποχωρήσει στο 2,83%.

Υπό το παραπάνω κλίμα, σε σύγκριση με το προηγούμενο κλείσιμο τους, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης στο 0,227%, του γαλλικού 10ετούς κινείται καθοδικά κατά περίπου μία μονάδα βάσης στο 0,688%, του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου ενισχύεται μισή μονάδα βάσης στο 1,40%, ενώ του βρετανικού 10ετούς παραμένει σταθερή στο 1,262%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury κυμαίνεται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,767%.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Του 10ετούς ενισχύεται 3,5 μονάδες βάσης, στο 4,403% ενώ του 5ετούς ανέρχεται στο 3,358% (4,8 μονάδες βάσης υψηλότερα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v