Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η εντυπωσιακή άνοδος της αμερικανικής αγοράς χθες δεν ηρεμεί τους φόβους των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον εμπορικό πόλεμο. Την απαγόρευση αγορών από ZTE και Huawei εξετάζει ο Τραμπ. Υποχωρεί το αργό.

Αρνητικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη. Η ισχυρή χθεσινή άνοδος της Wall Street δεν καταφέρνει να ηρεμήσει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τις εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX επεκτείνει τις απώλειες του (-1,9%), στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,1%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται αρνητικά κατά 1%, μετά τη θετική πρωινή έναρξη.

Στον ευρωπαϊκό νότο, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται χαμηλότερα κατά 1,5%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καθοδικά κατά 0,9%.  

Mε μια εντυπωσιακή κίνηση έσπασε το τετραήμερο καθοδικό σερί της η Wall, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν τα ισχυρότερα ημερήσια κέρδη από το 2009, στον απόηχο της κατρακύλας της Δευτέρας, στην οποία τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P βρέθηκαν στο χείλος της bear market. Η ευφορία δεν κράτησε ωστόσο πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γαλλική Vinci Airports ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Gatwick έναντι $3,7 δισ. ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας ενημέρωσε ότι πιθανότατα θα καθυστερήσει την αγορά μεριδίου στο χρηματιστήριο του Καζακστάν, μέχρι το 2019.

Στις ΗΠΑ, συνεδριάζει σήμερα η Γερουσία, όπου ίσως ψηφίσει πιθανό τερματισμό του λουκέτου στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το οποίο ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου, μετά τη διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας.

Την ίδια ώρα, την έκδοση διατάγματος που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE, επικαλούμενος εθνική ανάγκη, εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες να μειώσει την παρουσία των δύο επιχειρήσεων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες δουλεύουν υπό την κινεζική κυβέρνηση και ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς.

Στην αγορά εμπορευμάτων, υποχωρούν οι τιμές του αργού την Πέμπτη μετά το άλμα 8% της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι ανησυχίες για την υπερεπάρκεια στην αγορά επιστρέφουν.

Το αμερικανικό αργό χάνει 1,19% και διαμορφώνεται στα 45,67 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent υποχωρεί 1,10% και φτάνει στα $53,87. Και οι δύο δείκτες έχουν απώλειες 40% από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v