Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλμα» κάνουν τα ιταλικά yields, παρασύρουν και τα ελληνικά

Το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται 15 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,74%. Τα σημερινά στοιχεία μεταποίησης έδειξαν ότι ο τομέας συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον πιο απότομο ρυθμό από το 2013.

«Αλμα» κάνουν τα ιταλικά yields, παρασύρουν και τα ελληνικά

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με το επιτόκιο του 10ετούς να ενισχύεται κατά 15 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,74% τις μεσημεριανές ώρες.

Η κίνηση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ότι η χώρα παρέμεινε σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% τους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μετά την πτώση κατά 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία. 

Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (0,1%) και προβλέπεται να ασκήσει επιπλέον πίεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η στατιστική υπηρεσία απέδωσε την πτώση σε έντονη επιδείνωση της βιομηχανίας, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμη.

Την ίδια ώρα, τα σημερινά στοιχεία μεταποίησης έδειξαν ότι ο τομέας στην Ιταλία συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, με τον πιο απότομο ρυθμό από το 2013.

Στο 3,95% - κατά 6,5 μονάδες βάσης υψηλότερα- το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς. Η απόδοση του 5ετούς ανέρχεται στο 2,91% (+2,4 μονάδες βάσης), ενώ του 7ετούς με άνοδο κατά 8,1 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται στο 3,63%. 

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινείται επίσης ανοδικά κατά 3,7 μονάδες βάσης, στο 1,23%. Μία μονάδα βάσης υψηλότερα το επιτόκιο του βρετανικού 10ετούς, στο 1,22%. Στο 0,56% κυμαίνεται το επιτόκιο του γαλλικού 10ετούς, υψηλότερα κατά 1,2 μονάδα βάσης.

Κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών κυμαίνεται η απόδοση του γερμανικού 10ετούς την Παρασκευή, σε μία ένδειξη βαθιάς απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Το επιτόκιο του 10ετούς Bund ενισχύεται μία μονάδα βάσης, στο 0,16%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v