Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,4% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ενισχύονται οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Μικρή άνοδος στα πιο βασικά ευρωπαϊκά yields. Χαμηλότερα οι αποδόσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

Στο 3,4% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Αρνητικά πρόσημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με τους φόβους διαμάχης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν να ενισχύονται.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέα απειλή προς την Τεχεράνη, τουιτάροντας ότι η διαμάχη στη Μέση Ανατολή θα είναι «το επίσημο τέλος» του Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε ότι ήταν έτοιμη να αντιδράσει με «όλη της τη δύναμη».

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η κόντρα και με την κινεζική Huawei, την οποία μπλοκάρει η Google από τις αναβαθμίσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος  υποστήριξε ότι οι δασμοί που επέβαλε στα κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ εξωθούν εταιρείες να μετακινήσουν την παραγωγή τους από εργοστάσια της Κίνας σε εγκαταστάσεις στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Ασίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ότι η όποια συμφωνία κλειστεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για το εμπόριο δεν μπορεί να είναι «50-50».

Στο πολιτικό σκηνικό, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε ότι θα παρουσιάσει μία «νέα, τολμηρή πρόταση» στους βουλευτές με ένα «βελτιωμένο πακέτο μέτρων», κάνοντας μία τελευταία απόπειρα να εγκριθεί η συμφωνία του Brexit από το κοινοβούλιο.

Παραμένοντας στην Ευρώπη και στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς

Στη γειτονική Ιταλία, «είναι παράλογο το ότι η Λέγκα παραμένει πιστή στον κυβερνητικό της εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα», δήλωσε ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.

Υπό το παραπάνω πολιτικό και οικονομικό κλίμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύεται 2,1 μονάδες βάσης, στο μείον 0,08%, του γαλλικού 10ετούς επίσης κατά 2,4 μονάδες βάσης, στο 0,30%, ενώ του βρετανικού αντίστοιχου τίτλου με ίδια πορεία, διαμορφώνεται στο 1,06%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 0,88%, ενώ του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 1,7 μονάδες βάσης, στο 2,65%.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Του 10ετούς κατά 2,3 μονάδες βάσης, στο 3,40% ενώ του 5ετούς κατά 4,9 μονάδες βάσης, στο 2,16%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury ενισχύεται 1,6 μονάδα βάσης, στο 2,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v