Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ενισχύονται οι κίνδυνοι στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, μετά τις απειλές Τραμπ για «επίσημο τέλος» του Ιράν. «Νέα, τολμηρή» πρόταση θα παρουσιάσει η Μέι για το Brexit. Σκάνδαλο διαφθοράς πλήττει την Αυστρία. Αδύναμα ετήσια κέρδη για τη Ryanair.

Αυξάνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά κινούνται οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με τους φόβους διαμάχης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν να ενισχύονται.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται 1% χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 1,5%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κάνει «βουτιά»2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 1,1%, ενώ ο τεχνολογικός SX8P έχει απώλειες 2,2%.

Σε ιστορικό χαμηλό έφτασαν οι μετοχές της Deutsche Bank τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση κατά 3,3%, στα €6,62, αφότου η UBS υποβάθμισε τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας σε «sell» από «neutral». Όπως μεταδίδει το CNBC, η UBS περιέκοψε την τιμή-στόχο για τη Deutsche από €7,80 σε €5,70, λόγω των δύσκολων εξωτερικών γεγονότων και των χαμηλών επιτοκίων.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τους γεωπολιτικούς κινδύνους αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέα απειλή προς την Τεχεράνη, τουιτάροντας ότι η διαμάχη στη Μέση Ανατολή θα είναι «το επίσημο τέλος» του Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε ότι ήταν έτοιμη να αντιδράσει με «όλη της τη δύναμη».

Στην Ασία, οι μετοχές κινήθηκαν υψηλότερα, με εξαίρεση τις κινεζικές μετοχές οι οποίες επηρεάζονται από τις στασιμότητα στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Την ίδια ώρα κορυφώνεται η κόντρα και με την κινεζική Huawei, την οποία μπλοκάρει η Google από τις αναβαθμίσεις.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενημέρωσε ότι θα παρουσιάσει μία «νέα, τολμηρή πρόταση» στους βουλευτές με ένα «βελτιωμένο πακέτο μέτρων», κάνοντας μία τελευταία απόπειρα να εγκριθεί η συμφωνία του Brexit από το κοινοβούλιο.

Παραμένοντας στην Ευρώπη, ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.

«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που κατηγορείται για συνέργεια με την Ρωσία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ryanair δημοσίευσε τα πιο αδύναμα ετήσια κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ σημείωσε ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν περαιτέρω την επόμενη χρονιά. H μετοχή της υποχωρεί 3,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v