Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στο 2,10% «βουτάει» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ του 5ετούς με πτώση κατά 16,2 μονάδες βάσης, φτάνει στο 1,14%. Καθοδικά και τα ιταλικά yields. Μειώνει τον στόχο για το έλλειμμα η Ρώμη, αισιόδοξα τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. Με πτώση κατά 23,5 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται στο 2,10%, ενώ του 5ετούς τίτλου κατά 16,2 μονάδες βάσης χαμηλότερα, φτάνει στο 1,14%.

Η ιταλική κυβέρνηση περιέκοψε χθες τον στόχο του ελλείμματος για τη φετινή χρονιά, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την πειθαρχική δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά της, καθησυχάζοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών, οδηγώντας επίσης χαμηλότερα τα ιταλικά yields.

O Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας μετά, ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος χάρη στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα και τις πιο χαμηλές δαπάνες.

Δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσοστό, αλλά κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα φτάσει στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% που ήταν η εκτίμηση τον Απρίλιο. Σύμφωνα με άλλη πηγή του Reuters, το 2020 θα διαμορφωθεί στο 2,1%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται σε χαμηλά σημεία, μετά και τη χθεσινή πτώση σε ιστορικά χαμηλά, με στήριξη από τα αισιόδοξα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει περιθώριο για περαιτέρω διευκολυντική πολιτική εάν χρειαστεί και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την «απόλυτη δέσμευσή» της όσον αφορά τον στόχο του πληθωρισμού, σημείωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«H εκτίμησή μας είναι ότι το πακέτο πολιτικής μας έχει υπάρξει αποτελεσματικό και περαιτέρω μέτρα τόνωσης μπορούν να δοθούν, εάν απαιτούνται για την υλοποίηση του στόχου μας», σημείωσε σύμφωνα με το Reuters, σε συνέδριο στο Ελσίνκι.

Η αγορά ενισχύει στο 50% τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων κατά δέκα μονάδες βάσης, από την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Την περασμένη εβδομάδα οι πιθανότητες ήταν στο 40%.

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στο μείον 0,36%, όπως και του αντίστοιχου γαλλικού, που κυμαίνεται στο μείον 0,05%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχωρεί 1,7 μονάδα βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,31%.

Του ιταλικού 10ετούς σημειώνει μεγάλη πτώση, κατά 7,3 μονάδες βάσης, αρκετά πιο χαμηλά από το 2%, στο 1,86%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου πέρασε σε αρνητικό έδαφος, με στήριξη από τις ελπίδες για τον προϋπολογισμό, πριν ενισχυθεί στο 0,06%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς, στο 0,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v